Bij het verbouwen van een monumentaal pand in een oud stadscentrum moet met veel zaken rekening worden gehouden. De omgeving is er daar één van. Voor dit specifieke project in Gouda was niet alleen de locatie slecht bereikbaar en er was slechts beperkt ruimte om op te stellen. Ook was het de wens van de klant om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor de omgeving. Een complexe uitdaging waar wij ons graag aan wagen.
De ideale kraan voor deze uitdaging bleek namelijk onze eerste hybride mobiele hijskraan, de Spierings SK487-AT3 ‘City Boy’, te zijn. De slechte bereikbaarheid was geen probleem voor machinist Thomas vanwege de compacte afmetingen van de kraan. Om de overlast te beperken werd het laatste deel van de route zelfs elektrisch gereden. De beperkte afmetingen van de kraan maakte het ook mogelijk om de kraan neer te zetten in een aantal parkeervakken om zo verkeershinder te beperken.


Ondanks de compacte afmetingen heeft de ‘City Boy’ een indrukwekkende capaciteit. Op 40 meter vlucht kan de kraan namelijk nog 1.700 kilo hijsen tot 30 meter hoog. Om op die afstand en hoogte overzicht te behouden kan de cabine op elke gewenste hoogte worden gezet. Als er zoals in dit project over een gebouw moet worden gehesen kan de machinist ook gebruikmaken van de lastzichtcamera.
Machinist Thomas koos in dit geval om de cabine op 20 meter hoogte te zetten. Hierdoor kon hij net over de gebouwen kijken terwijl hij nog wel visueel contact had met de mensen op de grond.

Het werk kon vervolgens met beperkte uitstoot worden uitgevoerd. De ‘City Boy’ draaide namelijk grotendeels elektrisch op eigen accu’s. Pas toen deze accu’s leeg waren ging de dieselmotor kort aan om de accu’s bij te laden. Vanwege de locatie was het helaas niet mogelijk om de kraan op het elektriciteitsnet aan te sluiten zodat de kraan volledig elektrisch, en dus emissievrij, kon werken.
Benieuwd naar andere complexe uitdagingen die wij zijn aangegaan of interesse in onze diensten? Wij staan u graag te woord: contact.
